SVENSKA RADIOARKIVET

Swedish community radio - läs om och hör på gänget som gjorde
myggan närradion till en maktfaktor som skakade om monopolet.

- Läs om hur TOP40-format och högerpolitik fick ett dominerande utrymme i närradion i Stockholm och Göeborg

Här nedanför handlar det om de andra föreningarna som medverkade till att göra närradion till en ungdomskanal i Stockholms-området på 1980-talet.Studio Svea, där närradions premiär gick den 29 maj 1979. Här gjordes många SBC-program och jinglar, inte minst för Gudmundur Bragasons "Hit Action". Anders Bjurström, stående till höger,
f.d. radiopirat, blev programledare för närradiopremiären och senare i flera år ordförande för Stockholms närradioförening. Sittande ljudtekniker Kenneth Andersson, som blev en i gänget kring SBC.

+ Närradiopremiär tisdag 29 maj 1979 40 min inspelning.

 


Här är det (väst-)tyska Der Spiegels reporter (den kostymklädde herrn till vänster) som är med vid närradiopremiären. Bilden tagen inifrån ljudstudion. Genom fönstret syns kontrollrummet

Ofta uppkom orsaker till irritationer över Televerkets sätt att sköta sändaren och uppkopplingar till sändaren. Här bredvid en bild som visar Kaknästornets växel för alla studior som var uppkopplade. Obs dock, att det är inte ljudsignalerna från studiorna som passerar här, bara DC-spänningar för fjärrstyrning av den faktiska studio-växeln, som skall ha funnits i källaren i Televerkets stora telefonstation på Jakobsbersgatan i City - det som televerkarna kallade Jeriko. Senare flyttades växeln från Jeriko till RFSL's källare på Sveavägen, där delar av växeln än i idag är i drift.

Allra störst irritation över Televerket fick väl Stuart Ward när han insåg att den studio som han skulle sända för Liberala Studentföreningen ifrån inte alls blivit uppkopplad, men däremot studions telefon, som alltså gick ut i direktsändning när man lyfte på luren! Hör denna udda sändning här:
+ LSF88 Stuart Ward okänt datum


Disco 91 och Spånga Populärmusikförening (SPF) 
startades av Jocke B och Mangan S och sände på Järvasändaren. Andra deejays som förekom var Mr. Madman och Tommy T. Jag använder här generellt deras pseudonymer även i de fall jag vet deras rätta namn.
SPF hade studion i en villa i Spånga. Under något år sände man även på innerstadssändaren, 88 MHz, med namnet Disco 88 och föreningsnamnet Stockholms Populärmusikförening. Programmen på 88 MHz var alltid (?) förinspelade på kassett och sändes ut från SBCs studio på Banérgatan 48.
Sändningstiderna var lite olika från år till år, men de (mest) ordinarie sändningstiderna på 91 MHz var söndagar: 23-24 och torsdagar 22.30-24, och på 88 MHz sände man på lördagkvällarna från kl 19-19.30. Disco 91 hade jinglar med en röst som teatraliskt imiterade Olof Palme, vilket på ett komiskt vis bland annat medverkade till att få stationens telefonnummer 760 39 00 att sätta sig stadigt i minnet hos lyssnarna.
Disco91 använde flera olika namn i verksamheten. Kanske ville man vara smart och bredda sin identitet; flera sändningstillstånd för olika föreningsnamn kanske minskade risken att bli avstängd på ett bräde, jämfört med om man hade bara ett enda föreningsnamn.
Ibland kallade man sig Studio 91och sände på onsdagar 23:00-00:00 och torsdagar kl 21:00-21:30.
Ibland hade Studio 91 sändningar under namnet Spånga Vällingby Minigolf Klubb - SVMGK.

En mer spännande underavdelning kallades Flashback International, och det första FBI-programmet sändes onsdagen 13 augusti 1980 kl 23-24. De som körde FBI var på många sätt annorlunda och med högre klass på det radiokonstnärliga, inte minst Andy Pandy, och denna underavdelning med annorlunda format var Andys skapelse.

Papa Show hette ytterligare ett format. Personen bakom var Per Holmgren, som skötte snacket och hade till hjälp Fredrik Bodin för tekniken, och programmen spelades in hemma hos Fredrik Bodin, som bodde på Kammakargatan bara ett hundratal meter från där Radio Nord en gång haft sitt HQ. De använde utrustning som kommit från SR och de hade bland annat de stora EMT-spelarna därifrån. Programmen levererades alltid på rullband. Papa hade tidigare sänt på MRS under namnet "Blackout" på onsdagkvällarna på 91,1 MHz och gjorde egenhändigt remixar av låtar. Man kan säga att Per och Fredrik med Blackout åstadkom shower i samma klass som Gudmundur Bragasons Hit Action på SBC. Egentligen borde de ha värvats av SBC om det inte hade varit för att SBC ändå hade så snålt tilldelade sändningstider och redan för många DJs att dela upp dessa tider sinsemellan. Senare nappade Per på erbjudande från Jocke B, att börja på Disco 91 och att få fria tyglar där att utveckla sitt eget programformat. Tanken var att det kunde få bli ett spetsformat med ett lite mer genomarbetat innehåll, vilket det också blev. Hör här bara:
+ Papa Show, Disco 91 i september 1982 

Han gjorde bra saker och var för det mesta noga med att sitta i studion under utsändningen av det förinspelade programmet, och ta lyssnarsamtal. Han var även suverän på att improvisera på fältet och även då uppskattad av lyssnarna. Han och Jocke gjorde bland annat en lång serie "Grand Garbo Live" tillsammans, där de sände direkt från diskoteket Grand Garbo. De hade linje ut från DJns mix och in i denna kunde de själva mixa in sig med mikrofon från t.ex. dansgolvet och kunde intervjua dansande live mitt på golvet. En gång inträffade olyckan att en tjej drällde en öl över Papa, som tog det som en man men som ljudmänniska såg han snabbt till att rädda miken.
Papa Show kom att bli mycket populärt och hans program låg alltid högt rankat i Disco 91s medlemsfeedback. Per Holmgren bodde i Hässelby och pluggade på 4-årig teknisk linje i Blackabergs Gymnasiium, där jag träffade på honom, och därefter på Thorildsplans gymnasium. Under den tiden jobbade han för Nordbanken som programmerare, med deras digitalisering av banksystemet.

+ Papa Show, Disco91 18 april 1982
När den nya lagparagrafen med krav på "annan huvudsaklig verksamhet" tillkom vid halvårsskiftet juni-juli 1982 fick Spånga Populärmusikförening initialt avslag på sin ansökan om förnyat sändningstillstånd. Föreningen vann dock målet genom dom i Kammarätten, som i domslutet slog fast att det inte fanns några hinder att ge SPF tillstånd. Närradiokommittén hade bara att åtlyda. Innan detta hade många sändningstider redan delats ut till andra, medan SPF väntat på domen.
Under denna väntan hade ändå några andra föreningar ställt upp och lånat ut sina tillstånd, och tack vare dessa vänliga radiointresserade personer, t.ex. Bosse Nilsson på SVMGK, kunde föreningen sända oavbrutet även under den mörkaste perioden efter att lagen införts. Genom segern i Kammarrätten fastställdes dessutom en "lägre ribba" för paragrafens omfattning. Efter det blev den i praktiken rätt tandlös och det var i allmänhet inga problem att nå upp till det där tramset om "annan huvudsaklig". Detta missfoster till lag är ju borta sedan lång tid, och den kulturminister (fp) som skapade den har all anledning att skämmas.
SPF satt säkert efter Kammarrättssegern, men med dåtida märkliga lagstiftning var det nog bra att genom flera olika föreningsbildningar ha flera ben att stå på.
Jocke B säger: -Jag har alltid varit fascinerad av radio, och det var väldigt mycket roligt som hände under de åren. Jag brukar tänka att det var en oerhörd tur att man fick vara med om detta, det var ju ett kort tidsfönster som öppnade sig. Eller ja, vi fick ju snarast bända upp det, många myndighetspersoner och politiker hade ju en idag nästan obegriplig aversion mot vår popradio.

+ Disco88 påskafton lördag 5 april 1980 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg är redo i slutsekunderna av Radio Baptists sändning, man hör ljudet svagt från deras sändning i hans hörlurar som läcker ljud akustiskt till miken. Efter omkopplingen vid prick kl. 19 gör han först en programläsning för resten av lördagskvällen på 88 MHz, och lämnar sen över till kvällens Disco 88-sändning. Där hörs Jocke B och kvällens gäst-deejay, föreningen SPFs kassör Edgar Dagrup. Komplett inspelning, 31 minuter.

+ Disco88 nattsändning måndag 16 juni 1980 Stuart Ward har fortfarande energi kvar och humöret på topp fast klockan blivit 05.45. Han är gäst-deejay hos Disco 91. Sista minuterna av nattsändning på 91MHz som började kl 23.00. Stuart poängterar att detta är sista chansen, veckan innan STIM-avgifterna slår till.

+ Disco91 lördag 28 juni 1980 Stuart Ward börjar bli fast deejay också på Disco 91-s nattsändningar. Här i en 10 minuters inspelning.

+ Disco91 lördag 28 juni 1980 Jocke B. sänder solo i lördagkvällen efter kl 19 och han använder 91-jinglarna även på 88 MHz. Han berättar att de fortsätter sända men han påtalar behovet av medlemsavgifter (10:-) från lyssnarna när STIM-avgifterna tynger Disco91:s ekonomi. Mest önskade låten spelas: Psycho Chicken - The Fools. Komplett hela programmet, 31min tills att Gudmundur B. bryter för SBC-s sändningsstart..

+ Disco91 nattsänder måndag 30 juni 1980 Jocke B och Stuart Ward med Disco 91 International. 27 minuter, ej komplett.
+ Flashback International onsdag 27 augusti 1980 Jonas Myrstam från Flashback International intervjuar Sven Hallberg / Gudmundur Bragason / Stuart Ward och Lasse Lundeberg vid SBC-s ettårsfest den 24 augusti. 5 minuter.
+ Disco91 torsdag 20 november 1980 Lasse Lundeberg är gäst-deejay på disco 91, på torsdagskvällen, med ett förinspelat program. Delar av showen består av gamla SBC-program från 1975-78. Delar som även tidigare har hörts på ordinarie SBC-utsändningar. I denna inspelning är det mesta av musiken kortad eller borttagen.
+ Disco91 söndag 7 december 1980 Mike Bike sänder och kopplar via telefonbox in Lasse Lundeberg som får berätta och intervjua folk direkt från SBC-festen på Fonzie's Hard Rock Café.
+ Flashback International okänt datum 1981 Andy Pandy 14 minuter en sommardag
+ Disco91 okänt datum 1981 Mike Bike 1 timme 23 minuter.
+ Disco88 lördag 14 mars 1981 Mangan S och Jocke B i det som blev Disco 88:s sista sändning på 88 MHz under föreningen Stockholms Populärmusikförening (SPF). Närradiokommittén flyttade Disco88s sändningstid till en tid som inte fungerade för dem så de beslöt att sluta sända över citysändaren på 88 MHz. Deras sändningar på 91,1MHz fortsatte dock liksom tidigare under namnet Disco91 och Spånga Populärmusikförening (SPF). "En epok i svensk radiohistoria...." säger Mangan och Jocke med, ändå, rättså muntert tonfall, innan Disco88 "går i graven" liksom Radio Nord gjorde med "Hit the road Jack".
+ Disco91 nattsänder Lördag 13 juni 1981 Andy Pandy. 32min av starten till en tretimmars nattsändning.

+ Disco 91 söndag 27 september 1981 224 kbps mp3 - premiär för Lasse Lundeberg på Disco 91. Han sänder 13:00 - 14:30 och första timmen är det förinspelat program och här hör vi på Lasses originalband, men detta tar slut vid kl. 14.07. Därefter, vid 1:07:28 på räkneverket, är ljudet taget från en FM-radioinspelning, och därför i mono. Lasse har under tiden bandet rullar hemma på Banérgatan förflyttat sig till Jocke B-s studio i Spånga, och mixar där bort förbindelsen med Banérgatan och fortsätter i direktsändning. Mikljud och annat låter annorlunda från Jocke B-s studio jämfört med ljudet från Banergatan, men i övrigt länkar de olika delarna i denna sändning ihop omärkligt. Programmet är komplett 1 tim 30 min. Lasse skulle göra många fler sändningar på Disco 91, och här nedan kommer exempel på detta

+ Disco91 söndag den 11 oktober 1981 224 kbps mp3 - Förkyld Lasse Lundeberg sänder 13:00 - 14:30 från studion på Banérgatan. Komplett inspelning. Inledningsminuten på denna inspelning hörs i mono från FM-sändaren efter FM-tuner, därefter hörs studiooriginalet i stereo.
+ Disco91 söndag den 25 oktober 1981 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg sänder 13:00 - 14:30 från studion på Banérgatan. Cirka 24 minuter in i inspelningen gör Olle Rydberg från en studio på Sveavägen en direktsänd intervju med Per Gessle efter premiären av filmen: "Parkliv". Vvid heltimmen får Lasse sällskap av Jocke B från hans spångastudio och han hänger med Lasse i sändningen till slutet. Denna kompletta inspelning är sammansatt av två inspelningar, och det gör att under sista halvtimmen hörs sändningen i mono. Total speltid 1 tim 29 minuter.

+ Disco91 söndag 8 november 1981 Lasse Lundeberg sänder 13:00 - 14:30. Ungefär vid kl 13.17 [17m31sek] kopplar SPF/Disco-91s vanliga studio ut sig parallellt med Lasses studio, Jocke B kör sedan någon jingel (helt fel nivå) ovanpå Lasses musik och sedan spelar han veckans powerplay med det vanliga mikrofonbrummet som kännetecknar Disco-91s ordinarie studio. De ligger parallellt fram till programmets slut kl 14.30 och växlar om med att spela låtar mellan studiorna. Inspelningen är kortad på vissa av låtarna och speltiden är 1tim 25 min av total sändningstid på 1 tim 30 min.

+ Disco91 söndag 22 november 1981 Lasse Lundeberg sänder 13:00 - 14:30. Avidentifierade f.d. SBC-jinglar förekommer frekvent i programmet. V id kl 13.17 [17m52sek], (ca -6dB nivåtapp) kopplar SPF/Disco-91s vanliga studio ut sig parallellt med Lasses studio. Ljudnivåerna är helt olika så det låter konstigare än vanligt. Dom ligger parallellt ytterligare några minuter sedan kopplar Jocke B ut sig och Lasses utnivå återgår till normal.

+ Disco91 söndag 6 december 1981 Lasse Lundeberg befinner sig denna söndagen ovanligt nog på plats i SPF/Disco-91s studio ute hos Jocke B i Spånga. Men mikrofonljudet distar, det brummar hörbart vid låga nivåer i mixern och telefonljudet är dåligt. Skivspelarna är svårstartade och jinglarna låter även de dåligt.
Ljudet är som det brukar när Disco-91 sänder. Utrustningen inverkar menligt på Lasses kör och får det att bli dåligt. 1 tim 26 minuter av 1 tim 30 minuters sändning.

+ Disco91 söndag 20 december 1981 Lasse Lundeberg sänder, och han spelar bl.a. upp 27 minuter med inspelningar från KSFX från 28 november 1978 och låtarna "Djungel DJ" och "Flashlight" och "The Pope Of Fools" samt från 16 maj 1979 "Foxy Lady". Gamla SBC-lyssnare ler igenkännande åt både inspelningen och låtarna då dessa har spelats vid ett flertal gånger tidigare i SBC.
Lasse läser och citerar från ett aktuellt nummer ur tidningen DX-gnistan, bla vilka amerikanska radiostationer som är mest populära inom olika ämnesområden, men just majestätisk disco alá KSFX från slutet på 70-talet lyser dock med sin frånvaro.
Jocke B kopplar in sig parallellt och kör "Veckans Powerplay".

sändningstiderna för Disco-91 under julhelgen 1981:
Julafton: 12.45-15.30 exrasändning
26/12: 00-08 Nattsändning
Nyårsafton: 08-11, 12.45-15.30
Nyårsdagen: 00-06 Nattsändning

+ Disco91 söndag 3 januari 1982 Lasse Lundeberg fortsätter på sin serie söndagssändningar kl 13-14.30. Bagarn är också med på 91 MHz (första gången?). Ej riktigt komplett, 1 tim 19 min av 1 tim 30 min sändning.
+ Disco91 nattsänder i oktober-november 1983 224kbps.mp3. Sven Hallberg med "Benny Boogie Pop Pop i Topp Show" som var förstatimmen på nattsändningen.
Efter Svens show - här från originalbandet - sker automatisk länkning över till en annan inspelning (mono) som förmedlar övergången på nattsändningen vid kl 01.00 då Tommy T show körde vidare, men inspelningen här ger bara ytterligare en halvtimme av nattsändningen. Sven presenteras i detta program som om han ingår i "stallet" av deejays på Disco91, men detta blev ändå bara ett engångsinhopp för Sven.

Stockholms Närradioförening var paraplyorganisationen för föreningarna inom Stockholms innerstads närradio 88 MHz - I vissa fall använde man SNF som organisationsnamn för sändningarna, i andra fall Radio 88, men även namnen NKIF (=Nattarbetarnas Kultur- och Idrottsförening) och FUG (=Föreningen Ungdoms-Gruppen).
Anders Bjurström var ordförande för Stockholms närradioförening, och en oerhört aktiv person inom närradion. Han hade förflutet som ledare för radiopiraten Radio 88 från 7 år bakåt i tiden, och verkade mycket glad över att hans skapelse genom närradion fått en framtid som fullt laglig radiostation. Men han hade också en anakistisk läggning, och använde Radio 88 och många andra namn för sändningar som i vissa fall blev mycket ifrågasatta.
Ett annat namn var Stockholms Ljudarkiv, och sändningarna hade ofta Radio Nord som
tema på nattsändningar från studion Gotlandsgatan 64. Jag medverkade vid deras nattsändningar ett par gånger men tyvärr har jag bara en av dessa sändningar inspelade, och från den andra har jag bara fotona jag knäppte när de hade lockat Radio Nordmedarbetaren Sten Hedman till studion, se nedan.
Om jag uppfattat saken rätt så var Stockholms Ljudarkiv och Mi Amigo ytterligare två av de namn som Anders Bjurström växlade om med när namn som Stockholms Närradioförening, eller Radio 88 inte användes.
I soffan ses Torkel "Bagarn" Odéen och Sten Hedman. Med rygg mot kameran ses Lassie och Lasse Ola Ohlin, ofta anlitad som tekniker vid nattsändningar från Gotlandsgatan
+ SNF tisdag 4 april 1980 Lasse Lundeberg, Torkel "Bagarn" Odéen och Anders Bjurström är huvudpersonerna i vad som efteråt kallades "strul-natten", natten till påskafton 1980, då Stockholms närradioförening sände, med Lasse Lundeberg, Torkel "Bagarn" Odéen, "Kabeltattaren" och Anders Bjurström i sitt absoluta esse. Om man vill jämföra med musiker så blev detta en "jamsession" i direktsändning .
Gudmundur och Kenneth Anderson finns inkopplade från studio Svea på Hornsgatan 54 via telefonlåda hos Lasse på Banérgatan. Lasse i sin tur ligger via en annan telefonlåda inkopplad hos Stockholms närradioförenings tvättstugestudio på Odengatan 104, och det är den studion som ligger direktkopplad till sändaren. Lyssnarna kan ringa in och medverka i direktsändningen både via Lasses studio på Banérgatan och via SNFs studio på Odengatan. I SNFs studio har det också samlats ovanligt många personer denna natt. Allt detta bidrar till att göra programmet unikt.
+ SNF tisdag 8 april 1980 Lasse Lundeberg (och i bakgrunden Torkel "Bagarn" Odéen) nattsänder för Stockholms Närradioförening på natten mellan annandag påsk och tisdag, som var vanlig arbetsdag för de flesta. Här hör vi studioljudet (inte via FM-radio), och det startar med viss oro, för efter TM-programmets sändning tills midnatt sker inte omkopplingen omedelbart till rätt studio. Eventuellt gör Kaknäs en lite fördröjd manuell omkoppling till rätt studio, och i detta fall är det till Lasses på Banergatan 48 (lägg märke till att tfn-numret som anges är detsamma som vid SBC-sändningarna).
Det händer en hel del lustigheter i denna nattsändning, åtminstone efter första timmen, och när klockan blir 06 på morronkulan så kopplas inte studion ifrån heller, så nattsändningen fortsätter även en liten stund efter 06. När detta hänt fortsätter bandet att spela in studioljudet, och vi hör Lasse och Bagarn jamma och skoja. OBS, detta är en inspelning som kontinuerligt pågår i 6 timmar och 5 minuter. En liten tidsmiss uppstår vid bandvändningen efter lite mer än 3 timmar - inspelningen görs här på 3 3/4" rullband, ett 10-tums LP-band, så ett visst bludder i ljudet hörs sporadiskt (dropouts vid bandskarvar). Räkneverket, om du har sådan i din player, återger här med rätt stor exakthet tidsförloppet från kl 00-06.

+ SNF torsdag 29 maj 1980 Stockholms Närradioförening firar ettårsjubileum för närradion i Stockholm plus firande av den nybyggda studio 6 på Gotlandsgatan som ersätter studion på Odengatan 104. Inspelningen ger ett koncentrat av två timmars sändning med start kl 00.00. Kända närradioprofiler som hörs är Anders Bjurström, Mikael Wälivaara , Jocke B, Tony Eckardt, Bagarn och Platon.

Bilden på Bagarn
är tagen av Johan Kalm den 18 maj 1980 i lokalerna på Odengatan 104

+ SNF sannolikt sommar 1980 I en lucka i sändningsschemat på förmiddagen testsänder Anders Bjurström för Stockholms närradioförening på FM-88. "Ring telefonnummer 714 00 35" säger han, och det indikerar att det är från den då nya studion på Gotlandsgatan 64, dvs det är efter 29/5-1980. "Vi spelar STIM-fri musik" säger han, och det innebär att det är efter 1/7-1980 Han säger till slut att "Vi går ur sändning nu klockan halv elva". Omedelbart efter det går sändningen från Frälsningsarmén igång, och vi hör inledningen på den.  
+ Radio 88 tisdagen 1 juli 1980 Platon och Lassie i nattsändning från studion på Gotlandsgatan 64 just när nya regeln om STIM-avgifterna börjat gälla. 2tim 18min.   

En annan blick in i kontrollrummet på Gotlandsgatan med gissningsvis Johan Kalm som tekniker. Foto Göran Lindemark
+ Radio 88 i juli 1980 Platon och Lassie 46min. 

+ Stockholms Ljudarkiv 88 MHz nattsändning 9 november 1980 Lasse Lundeberg gör talk show all night på 88 och en hop närradioprofiler ringer, bland andra hörs Torkel "Bagarn" Odén, Robban på Stockholms Ljudarkiv, Kenneth Andersson och Marie S (Lasses syster) med flera. 6 timmar sändning, här nerkortad till bara 4 tim 41 min.  

  + Sthlms närradioförening 27 dec. 1980 Torkel "Bagarn" Odéen nattsänder på 88MHz närradiominnen av studion som fanns på adressen Odengatan 104, i en tvättstuga en trappa ner inne på gården. 3 tim.  
+ Stockholms Ljudarkiv fredag natt-morgon 10 april 1981 Lasse Lundeberg i en och en halv timme lång inspelning ur nattsändning på 88 MHz. 
+ Radio 88 NKIF/FUG i april 1981 Nattsändning med Tobbe kvar i studio 18 och utsända reportrarna Platon och Gunnar utposterade vid McDonalds på Sveavägen, där ett stort MC-gäng och andra samlats. 46min. 
+ Radio 88 NKIF 18 juni 1981 Nattsändning med Lassie på natten till en ny fräsch torsdagmorgon. 47min.  
+ Radio 88 NKIF / FUG, 23 juni 1981 Nattsändning. Kom med i Guinness rekordbok genom att spela "Smoke on the water" på elgitarr under vattnet! Två olika inspelningar spelas upp här, den första ger en timme inspelning från cirka kl 01.44-02.43 inkl Radio 88 News kl 01.30 och 02.30. När den filen spelat klart startar automatiskt nästa ljudfil från tiden kl. 05-06. 
+ Radio 88 NKIF / FUG torsdag 25 juni 1981 Nattsändning från torsdagsnatten/morgonen 25 juni. 1timme inspelning ca kl 01.44-02.43 inkl radio 88news kl 02.30  

+ Expressen, 26 juni 1981 Radio 88 i närradion slåss för sitt liv - vinna eller försvinna. Natten som kommer sänder man för sista gången.

+ Radio 88 NKIF / FUG lördag 27 juni 1981 Nattsändning med NKIF / FUG = Nattarbetarnas Kultur- och Idrottsförening / Föreningen Ungdomsgruppen. Den här är kanske den sändning som väckte störst rabalder av alla närradiosändningar. Orsaken var att den innehöll reklam. Det hela förefaller att ha varit väl planerat därför att sändningen genomfördes på sändningstillstånd tillhörigt en underförening till Radio 88, vilket innebar att denna underförening, FUG, efter denna sändning, fick sitt sändningstillstånd indraget. De andra föreningarna under Radio 88 kunde efter detta utan problem fortsätta sända som vanligt, Platon och Lassie och de övriga i gänget som genomfört reklamsändningen kunde alltså fortsätta, vilket de gjorde. Men utan reklam. 2 tim 13 min inspelning.
Nattsändningen med reklaminnehåll pågick 00.00-03.00 och efter kl 03.00 hölls ett telefonväkteri om reklam i radio, ingen mer reklam sändes alltså efter kl 03.00. Sändningen fortsatte antagligen till 06.00 eller senare (till dess de vanliga ordinarie sändningarna startade).
 
+ Morgon-Ekot i Sveriges Radio dagen därpå om närradiosändningen.
+ Stockholms Ljudarkiv nattsänder våren 1982 tema Radio Nord. Sänt på Stockholms närradio 88MHz. Gäster från Radio Nord är Gert Landin och Benny Witz. Övriga medverkande: Michael Wälivaara, Anders Bjurström och många fler i studion, tekniker Ola Ohlin. Denna sändning har tidigare funnits i en mer nerkortad inspelning, men här täcker inspelningen 3 timmar 7 minuter.   

En mycket aktiv närradiofigur var Putte Lilja som ses här längst till höger, och han sänder "Pensionärradion" tillsammans med några församlade i studion på Gotlandsgatan 64

MRS - Music Radio Services
bildades på våren 1980 av Gagarin Miljkovich och två studiekamrater på Blackebergs gymnasium, och de fick gigg som deejays på ungdomsgårdar i de nordvästra förorterna.
I oktober 1980 inledde de närradiosändningar med musikstilar som fokuserade mest på Urban och R&B-musik på Järvasändaren 91,1 MHz. Här nedan ett foto från den studio som användes då. Det är Raz Lindwall som håller Dialog.
Numera sker sändningarna på frekvensen 90,5 MHz (från Vällingby centrum). MRS är idag den enda station som ännu är aktiv av de som startade som musikradio i början av 1980-talet, och Gagarin är fortfarande en drivande person för närradion i stort i Stockholm. Sändningstimmarna är dessutom betydligt fler per vecka än de var på 1980-talet. Man sänder varje dag på tidiga morgnar och sena eftermiddagar, och via internet sker sändningarna dygnet runt.
Här nedan går vi tillbaka till 1980-talet, och i mitten av decenniet såg MRS sändningstider ut så här:
måndagar 16-18, onsdagar 19-21, torsdagar 16-18, fredagar 13-17, söndagar 20-22 - totalt 12 timmar ordinarie sändningar på 91,1 MHz.

En radioserie som var speciell gick igång den 1 oktober 1985 och gick under namnet "Diskotek och Deejay".
Den sändes som inledande inslag för en serie nattsändningar natten/morgonen till tisdagarna och dessa tider var i princip alltid lediga och ingen konkurrens fanns från någon annan sändare i stockholmsområdet. Upplägget var att inleda med 1.5 timmes högklassig mix av elit-deejays och med den färskaste dansmusiken som spelades ute på Stockholms diskotek. Resterande sändning fram till kl 06 fortsatte med MRS nattpigga lokala förmågor, ibland även dessa inspelade i förväg, ibland live resten av natten.

Så här berättar Gagarin Miljkovich själv ur minnet hur det kom sig att man valde så bra bland DJs redan från första programmet:

Dagge, Dag Volle, som han hette på riktigt var då en lärling till Sveriges då bästa mix-DJ Rene Hedemyr, och hade då börjat att spela på ett dansställe mittemot gamla MRS-studion, på Sveavägen. Virveln, tror jag det kallades för. Det var Rene som tipsade mig om Dagge. Jag gjorde en intervju med Swemix-gänget, och där var både Rene o Dagge medlemmar. Swemix producerade svenska soul rnb o dansmusik och remixade låtar på det egna skivbolaget med samma namn. I import-skivaffären VinylMania träffade jag på många av DJ-erna. Dagge jobbade där ett tag.

Inspelningarna funkade så att jag besökte dansstället någon timma innan DJ'n skulle spela tillsammans med DJ''n och kopplade in en HiFi-video för inspelning. Någon/några av inspelningarna skedde på rullbandspelare som Mats Gunell fixade. Detta blev dock för tungt o omständligt, så Mats föreslog HiFi-video istället. Han jobbade då på Walls Radio o TV i Fruängens centrum. Efter att Mats slutade på starionen ställde lyssnaren Georgios upp och köpte en HiFi-video åt MRS. Han jobbade på STV Videokonsult o reparerade bl.a videos. Själva intervjuerna med DJ'erna spelade vi in på en liten Casio DAT-bandspelare.

Det blev tröttande att vara vaken varje helg till ca 07 på morgonen, och därefter varje måndag natt, samtidigt som jag pluggade på vardagarna och jobbade på helgerna. Jag har kvar alla video- o DAT-band. Så här finns det historiska inspelningar av Stockholms Dj's som förmodligen inte ens de själva har kvar.

+ Maphya Radiosektion i september 1980 Okänt datum för denna inspelning som blev brusig på grund av inspelningstekniken efter FM-radion.    
+ MRS 91,1 MHz 6 februari 1983 Nattsändning en söndagmorgon, och inspelningen startade ungefär 25 minuter efter midnatt.. 
+ MRS 91,1 MHz söndag 1 maj 1983 Ola W. Show (Ola Wenström). I inspelningens start hör vi slutminuten från FMAK med Lasse Lundeberg och Janne Eriksson. Vid kl 20-slaget övergår sändningen till MRS.
Ola Wenström är idag en av Sveriges mest folkkära programledare. Hans dröm 1983 var att bli sportkommentator/journalist, och med det har han lyckats med råge. Han började sin mediakarriär som DJ på MRS 91.1s "Gröngölings-nattsändningar". Innan dess fick Ola tillsammans med andra nya DJs genomgå någon veckas radiokurs som Gagarin höll i. Ola skilde sig från mängden, genom att han hade bl.a en enorm talang i timing, med att sätta prator i intron på låtar och jinglar.

Mer om Olas framgångar här: https://www.viasat.se/sport/fotball/profiler/ola-wenstrom
http://www.expressen.se/sport/fotboll/ola-wenstrom-lamnar-sverige--for-london/
 
+ MRS 21 augusti 1983 Nattsändning en söndagmorgon med Rapping Ricke, Janne F. och Lasse Lundeberg.    
+ MRS 91,1 MHz söndag 14 oktober 1984 Uffe S i en 1 timme 34 minuter lång inspelning.
+ MRS - Music Radio Services, 91,1 MHz - flyer från hösten 1985. Bli medlem, få alla förmåner, bl.a. billigare entré och förtur i kön till discot!   
+ MRS 91 MHz söndag 26 maj 1985 Stefan Dahlberg kl. 20-23 men här i nedkortad version på 1 timme 3 minuters längd. 
+ MRS 91 MHz okänt datum 1985 Per Olson gästar MRS i nsttsändning och spelar sina favoritplattor från åren 1979-82. Detta blev troligen första och sista gången Per Olsson framträdde i närradion efter upphörandet från SBC.   
+ MRS 91 MHz söndag 9 juni 1985 Mats Gunell och Lars Andreasson sänder kl 21-23, men här endast en 44 minuter lång inspelning.
+ MRS 91 MHz söndag 15 september 1985 Stefan Dahlberg kl. 20-23 men här i en kortversion i denna 47 minuter långa inspelning. 

DJ René Hedemyr
En mycket speciell radioserie gick igång den 1 oktober 1985 under namnet "Diskotek och Deejay" där några särskilt utvalda diskotek-DJs fick halvannan timme var. Här finns en tabell-översikt av hela serien, och här nedan några avsnitt ur serien:
+ MRS nattsänder på 91 MHz natt/morgon tisdag 1 oktober 1985 Dagge - Dag Volle aka Denniz Pop oerhört välmixade kör är den som är först ut i denna serie. Komplett 1 tim 34 minuter lång inspelning.
+ MRS nattsänder på 91 MHz natt/morgon tisdag 12 november 1985 Avsnitt 6 och 7 med Peter Forsberg, som i inledningsminuten berättar om sig själv och om den musik han spelar. Peter är en rutinerad och duktig DJ, det framgår tydligt av kvällens mix. MRS station manager Gagarin avannonserar den förinspelade delen och nämner att Leo fortsätter sändningen från kl 01.30 till 03.00 varefter följer 'Froggen' mellan 03.00 och 06.00. Denna inspelning täcker dock bara tiden fram till 01.33.
+ MRS nattsänder på 91 MHz natt/morgon tisdag 19 november 1985 Avsnitt 8 i serien presenterar DJ René Hedemyr, som alltid helt outstanding, bra musikval, bra blandning och bra teknik, proffs ut i fingerspetsarna. Inspelningen gjordes hos Daily's och startar ett par minuter försenat efter den inledande intervjuns start.
+ MRS nattsänder på 91 MHz natt/morgon tisdag 21 januari 1986 Avsnitt16, DJ René Hedemyr, inspelat på diskotek Garage, sänt 1986-01-21 men inspelat 1983-11-23. Inspelningen med musikmix är ca 1 timme och 16 minuter, men med ett kortare uppehåll med uddalåt vid ca 44 min då inspelningen ute på diskoteket avbröts - antagligen för bandvändning. Gagarin avannonserar den förinspelade delen från diskotek Garage vid räkneverket 1h16min och nämner att sändningen fortsätter, Micke E, Dr Music och Glen Galaxy fortsätter nattsändningen fram till 06.00, men denna ljudfil är 1 tim 33 min och täcker Renés mix.
+ MRS nattsänder på 91 MHz natt/morgon tisdag 25 februari 1986 Avsnitt 21, DJ René Hedemyr, mix inspelad på Daily News Café. Komplett inspelning som täcker Hedemyrs medverkan till kl 01.30 men inte hela nattsändningen, som fortsatte till kl.06.
+ MRS måndag 14 oktober 1992 Glenn Karlsson  

Radio SSM över Radio Botkyrka (91.6 MHz)
Förkortningen SSM skulle uttydas Södra Stockholms Modulatörer, och SSMs studio fanns i en lägenhet i Norsborg. Bakom stod ett gäng som sänt piratradio under flera olika namn, och även under namnet Radio SSM så sent som i mars 1981. Dessa bildade sedermera Elektronikföreningen Trioden och den lagliga närradioverksamheten inleddes på hösten 1984 med två timmars sändning på söndagarna. Responsen på sändningarna växte, och därför utökades också sändningstiderna till 4 timmar. Inte heller detta räckte, ansåg man, och snart hade de sändningstid alla kvällar i veckan med start kl. 20 och totalt 15 timmar per vecka. SSM ska dessutom ha varit den första närradioföreningen som - våren 1986 - började sända stereo. Det fanns gott om teknikkunskaper i föreningen.
Alla discjockeys på SSM fick ur egen ficka betala 35 kr per sändningstimme för att ekonomin skulle klara sig, medlemsavgiften var 20 kronor, och de lyckades få ihop 400 betalande medlemmar. Stationens deejays använde sina pseudonymer och var lika anonyma som de varit som FM-pirater. SSM var bland de mest aktiva för frågan om den "fria radion", inte minst genom förgrundsfiguren inom SSM, "Mr. Freakman", som före sin tid i närradion varit mycket aktiv på FM-piraterna Radio FM och Radio Disco som hade sänt på 101 MHz i början på 1980-talet. En annan med piratförflutet var Kermit, som varit med på Radio Spezzial (1981), men obs! ej samme person som Mr. Kermit från Radio FM.
Bland dessa killar med erfarenheter från FM-pirater utmärkte sig främst Miss FunkyFlyy. En del vill kalla henne "En av de absolut bästa DJs på närradion i Stockholm". Här följer en inspelning från SSM på 91.6 MHz och de sände i stereo. Inspelningen skedde inifrån stan, med mycket brusig stereosignal vid mottagandet. Vi får ett smakprov på stereoljudet under 1,5 minut i starten, men sedan slås monoknappen på så att bruset minskar. Miss FunkyFlyy berättar här historien - FunkyFlyy-biografin del 4, sista delen - om hur det gick till när hon började med närradiosändningar, den här delen omfattar sommaren 1985 och framåt:

+ SSM 91,6 en onsdagkväll kl.20 hösten 1986 Miss FunkyFlyy. Inspelningen är uppdelad i två olika delar som automatiskt spelas upp efter varann - en startdel i stereo följd av en fortsättningsdel i mono.

I programmet ingår ett inslag med Lasse Lundeberg per telefon, del av den sändningen finns här:

+ SSM 91,6 nattsänder söndag morgon 5 januari 1986 Miss FunkyFlyy

Har du någon inspelning av Miss FunkyFlyy, eller någon annan från Radio SSM?
Skriv till radioarkiv@gmail.com
Radio SSM upphörde att sända den 17 september 1988 kl 24. I studion fanns Gordon, Lelle, Roddaren Thomas, Bagarn, "Radiomannen Nr.1", Jocke, Björne, Matte, Miss Funkyflyy, Dick, Lasse, Peter, Mats Gunell, Vivianne, Martin Rapp, Tommy, Martin Loogna, men föreningen som sände då hette Idrottsföreningen Kamraterna.

Jet Set - Mr Mixman - Mr. Freakman - Kermit - Myggan - Hubba-Bubba - Miss FunkyFlyy.
Sändningstiderna för SSM såg så småningom ut på detta sätt: Måndagar Mr. Mixman kl. 20-22, tisdagar Fancy Svenne kl. 20-21, onsdagar Miss FunkyFlyy kl. 20-21, torsdagar Torkel "Bagarn" Odéen kl. 20-24, fredagar Jocke kl. 20-21, lördagar Mr. Freakman kl. 20-21, söndagar kl 13-16 och kl. 20-21 Mr. Kermit och Jet Set. Utöver dessa sändningstider hade SSM också ofta nattsändningar.

+ Radio SSM lördagkväll kl. 20.03-22.00 i första halvan av oktober 1985 Mr Freakman

+ Radio SSM okänt datum 1986 Lasse Lundeberg och Kim i Norsborg som scratchar musik live per telefon.

+ SSM 91,6 en broschyr 1986 SSM presenterar sig efter 2 år i etern (frånräknat piratradioåren)

+ LT - Södertälje i november 1986 SSM, en närradio med fanatiker - Från att ha varit en piratradio blev SSM i slutet av 1984 en närradio.  

Här nedan en inspelning från en helt annan förening än SSM på 91,6 MHz:

+ MISSA INTE DENNA!!! Magiskt mixad deejayshow på 91,6 MHz från maximalt oväntat håll:
Unga Örnar med Fred bakom spakar och rattar, 16 december 1988


RTF - Riksradiobolagets Ideella Ljudteknikerförening 
Bland sina ljudteknikerkollegor på SR bildade Lasse Lundeberg en speciell förening för att få tillstånd att sända program i närradion. Den fick namnet RTF, en förkortning som skulle uttolkas "Riksradiobolagets Ideella ljudteknikerförening". Expressen tyckte om grejen, och förstorade upp händelsen så här:

+ Expressen 19 juni 1979 Radiorevolt - teknikerna gör egna program - de har tröttnat på alla dåliga - 55 ljudtekniker gör revolt mot dåliga program och tröga chefer på Radion.

På bilden här till vänster är "Revoltörerna" samlade. Lasse sittande vid mixerbordet, men inte på SR utan på Studio Hanser på Jungfrugatan 7b. Stående från vänster: Lasse Öhrn, Maud Wikander, Gunnar "Kulan" Kugelberg, Leif Bjärnling, studioägaren Anders Hanser, Lasse Mossberg och Cia Jerring.
Bara två RTF-program finns bevarade:

+ RTF lördag den 9 februari 1980
320kbps mp3 - Lasse Lundeberg spelar musik han särskilt gillar

+ RTF lördag 21 juni 1980

Lasse Lundeberg sänder för Riksradiobolagets Ideella Ljudteknikerförening (RTF) från Anders Hansers studio, Jungfrugatan 35, Stockholm. Det låter som om ljudet passerat expander (motsatsen till kompressor).
Liselotte och Lennart Kramer i studion vid Gotlandsgatan 64
Predikanten Lennart Kramer med Guds Bönehus blev en av närradions mest färgstarka profiler. Han var bannlyst av Pingströrelsen där han tidigare hade ingått. Det hade utgått stränga order att avhysa honom från lokalerna så fort han visade sig; han hade gjort sig besvärlig med frågor som inte togs väl upp där. Han var en sann idealist, levde som han lärde, och ett av hans mål var att samla pengar till ett hus där utslagna skulle erbjudas fritt boende. Han bjöd även hem utesovare vilket inte alltid var så problemfritt för hans grannar.
Lennart avled vid månadsskiftet juni-juli 1985 i lungcancer. Hans maka Liselotte hade varit hans ständige bisittare i programmen. Hon fortsatte närradioverksamheten, men med henne blev det aldrig som det varit med Lennart.
Lennart bjöd på många "pärlor" i sina program, och det kunde bli underhållning av hans stora allvarsstämma. En situation var när han mitt i nattsändning berättade detta:
"Jag läste en utredning idag som skakade mig DJUPT DJUPT! Att HELA det kapitalistiska västblocket likaväl som det kommunistiska systemet i östblocket står inför TOTAAAL kalops!!"
Han blev tyst en stund, och sa lite osäkert:
"Eller jaaa... Kalops är väl fel ord att säga?"
Liselotte försökte hjälpa till: "Kaos, kanske..."
"Ja-a, KAOS, ja..."
Egentligen var det väl elakt att göra narr av en så hedersam man, men han blev ett populärt mål för så kallade kupper. Här ett exempel:
+ Gudmundur Bragason ringer till Guds Bönehus
Lennart blev en gång tillfrågad om sådana kupper, och hans svar var att "Om det kan glädja dem så har jag i alla fall gett dem något gott".


Radio Klara

Fjorton timmar per vecka sände Radio Klara från adressen Bryggargatan 8 över Stockholms närradiosändare på 88 MHz. De hade ljudutrustning som mest bestod av utrangerad apparatur från Sveriges Radio, men med bästa tänkbara kvalité, och för det mesta bjöd de även på bra ljud, men ibland räckte inte de ljudtekniska kunskaperna till för att ge utrustningens kvalifikationer rättvisa. Bakom föreningsbildningen stod formellt Alternativ stad, en politisk gruppering som hade bildats precis tio år tidigare, 1969, som en reaktion på rivningen av de gamla Klara-kvarteren. Förutom Alternativ stad rymdes i Radio Klara ett trettiotal organisationer. De två största var Framtiden i våra händer och Stockholmspartiet. För att nå samordning mellan de inblandade skapade man ett programråd som fastställde de stora dragen för verksamheten. I Radio Klaras sändningar var det oftast Göran Folin, Alternativ stad, som inledde och påannonserade diskussionsprogram om miljöfrågor, inte minst stadsmiljöfrågor och frågor om kultur-, freds-, kvinno-, solidaritets- och fackliga frågor.

Försommaren 1980 flyttade Radio Klara till en större studio på Götgatan. Man hade då också ökat sändningstiden till en timme både morron och kväll sju dagar i veckan. Cirka fem år senare blev det ännu en flytt på grund av att huset på Götgatan skulle helrenoveras, och verksamheten fortsatte sedan i minskad omfattning från en lokal på Kungsklippan. Oklart när Radio Klara upphörde.

Trots alla år som Radio Klara sände, och de tillhörande organisationerna verkade, är det idag väldigt svårt att hitta spår av vad de åstadkom. Ändå handlade det om verksamheter som hade pågått i över tre decennier med mycket kamp på många sätt. En sak som Alternativ Stad ändå kan tillerkännas var att de stod på barrikaderna när det i maj 1971 handlade om almbråket i Kungsträdgården. Det var också de som bråkade mest om rivningarna i Klara-kvarteren. När det gällde almarna gick det åtminstone i rätt riktning, och kanske till stor del tack vare Alternativ stad. Men allt detta var ändå händelser som inträffade långt innan närradion och Radio Klara startade.


Här ses den så kallade ULOn = Ut-Läggnings-Omkopplaren. I detta fall är det den som fanns hos Tekniska Högskolans studio som i början på 1980-talet kallades "OSQ-radion".
Boxen var byggd av Televerket. Några av delarna kom från Elfa, men den viktigaste komponenten inne i boxen var en högklassig 600 till 600 ohms audiotransformator tillverkad hos LM Ericsson. Till / från-knappen - syns uppe till vänster - kopplade, med knappen intryckt, ljudet till audiotransformatorn, och tillsammans med audiosignalen på trafons sekundärsida gick också en likspänning, en så kallad fantomspänning, vars roll var att aktivera ett relä på telestationen. Detta relä öppnade anslutningen för audiosignalen så att denna passerade vidare till FM-sändaren. Med knappen inaktiverad, när man inte sände, kopplades istället ett 680 ohms-motstånd in som elektrisk barlast.
Till vänster om till / från-knappen finns ett visarinstrument. Detta var till för att bekräfta när reläet var draget på telestationen, och ledningen öppen till FM-sändaren. När detta skedde gick nålen på visarinstrumentet upp till ungefär mittläget på skalan. Under boxen finns en kopplingslist, en så kallad sockerbit, där de två inkopplingarna längst till vänster var för ljudsignal till sändaren, och de två nästa var en reläslutning styrd av fantomspänningen, ifall man önskade göra automatiserad sändning med fjärrstart av bandspelare, om studion var obemannad vid sändningstillfället. De två nästkommande anslutningarna på sockerbiten har ingen funktion i detta fall.
ULO-boxen behövde för sin funktion 24-48 volt likspänning från en liten adapter som kopplades direkt i ett vägguttag.
Allt detta kan te sig som gammaldags relä- och transformatorteknik. Men huvudsaken, det ljud som kunde förmedlas med detta, var ändå av bästa tänkbara slag.


 
+ tidningen Närradion Nr.1 1979 - utgavs av Närradiokommittén, okänt datum.
+ SvD 5 augusti 1979 klicklänk ur funktion, detta är en minnesnotering ur artikeln ifråga: Närradion hotas - Om vi kommer att fortsätta med närradiosändningar kommer beloppen som upphovsmännen kräver att ta ca 80% av vår närradiobudget, säger Hans Engström, Radio Motor.
+ DN 22 september 1979 Radio Konsum ska granskas - Det är viktigt att dra en gräns mellan reklam och kunsumentinformation.
+ SvD 31 oktober 1979 Försöken med närradio jobbigare än vi trott Det säger LO-sektionens ordförande med 11.000 medlemmar bakom sig.
+ SvD 10 november 1979: Närradion utreds ett år till Det kommer att ta ytterligare ett år innan utvärderingen om närradions framtid är klar.
+ SvD 21 november 1979
Radio Konsum gör reklam
- Jag var från början emot deras deltagande. Det gick också precis så illa som jag förutsåg, säger Göte Knutsson (m).     
+ SvD 6 december 1979 Närradiomissnöje trots fler sändningstimmar - Bland deltagarna i försöket råder trängsel och missnöje.
+ DN 24 december 1979: Närradion ger ensamma direktkontakt på julafton - Det ska bli spännande att se hur det utfaller, säger sändningsledaren Anders Bjurström, ordförande i Stockholms Närradioförening.
+ Expressen 13 juni 1980
Närradion, diskotek eller pratkvarn?
-
STIM: "Vi vill inte knäcka närradion. En del vulgärpropagandister har varit orättvisa mot oss.
Jan-Erik Wikström: Program med variation är bäst
Olle Palmborg
: Närradion kommer inte att dö. Möjligen blir det mindre musik.
Lägg inte ner! - Det har varit en hård debatt om närradion. Geting-guiden gick ut på stan och frågade folk: "Vad tycker du om närradion?"
+ Aftonbladet 13 januari 1980:
Öset från vardagsrummet är hotat

Snart kan det bli för dyrt med musik i närradion - Varje söndag eftermiddag sänder Ljudmixarna tre timmar i sträck. Under sändningens gång är det smockat med folk i den lilla hemmagjorda studion. 
+ SvD 28 mars 1980 De sänder från källaren
Det sjuder av entusiasm i etern. Skruva fram 88 MHz och kolla! Närradion bjuder på program nästan hela dygnet. Allt från disco till religion
+ DN 23 maj 1980 - Närradion sänder de udda programmen - Om den rådande storkonflikten lämnar några spår efter sig så är det kanske i vår inställning till radio och TV. Utan TV och med endast en av Riksradions kanaler igång fick radion nästan totalt monopol i 17 dagar. För närradion kan konfliktveckorna ha blivit det stora genombrottet....
+ DN 29 maj 1980
Närradion ett år -
Idag, torsdag fyller närradion ett år. Detta jubileum firas med en gigantisk sändning från kl. 13 torsdag middag till kl. 6 fredag morgon.
+ Expressen 30 maj 1980 Hör nu tonsättare och grammofonbolag! Vill ni tysta närradion? - Just när närradion börjat få luft under vingarna kommer nästa hot mot dess existens. Krönika av Lars Leijonborg.
+ Aftonbladet 7 juni 1980
Närskvalet - en smygväg för reklamradion
Yttrandefriheten är hotad (anonym krönikör)
+ Expressen 13 juni 1980
Närradion, diskotek eller pratkvarn?
-
STIM: "Vi vill inte knäcka närradion. En del vulgärpropagandister har varit orättvisa mot oss.
Jan-Erik Wikström: Program med variation är bäst
Olle Palmborg
: Närradion kommer inte att dö. Möjligen blir det mindre musik.
Lägg inte ner! - Det har varit en hård debatt om närradion. Geting-guiden gick ut på stan och frågade folk: "Vad tycker du om närradion?"
+ DN 3 juli 1980 Dödsryckningar för närradion Risken är stor att närradion är död fram i oktober. Anders Bjurström, ordförande i Stockholms Närradioförening är dyster inför framtiden, och orsaken är de höga STIM-avgifterna.
+ Aftonbladet 3juli 1980 Lasse Anrell i sin krönika: Vad ska hända med närradion? Sedan 1 juli måste de musiksändande stationerna betala ersättning till STIM. Men musiken och de hätska utfallen mot STIM fortsätter.
+ Expressen 7 juli 1980: Här har du Radio 88
Radio 88 fortsätter natt efter natt. Till glädje för alla vakna stockholmare.
+ SvD 24 juli 1980 Reklam in i närradion närradiostationen Radio 88 vill finansiera sina sändningar med reklam.
+ SvD 5 augusti 1980:
Närradion i Stockholm satsar på reklam!
Hans Engström skriver om STIM/IFPI-ersättning för musiken i närradion.
+ DN 6 augusti 1980 Djungelns lag i närradion Närradion antas bygga på frivilliga krafter, men de som bäst behöver näradion har inte resurser att utnyttja den.
+ DN 28 augusti 1980 Två inslag av reklam
i närradion  har påtalats i närradiokommittén, som också fällde det ena inslaget. Det gällde Radio Motor i Stockholm, som den 12 juli gjorde reklam för ett hamburgerföretag i samband med en tävling. Även Moderata Ungdomsförbundet i Malmö...
+ SvD 8 september 1980 Nya anmälningar
till närradiokommittén - I det ena fallet rör det sig om brott mot reklamförbudet i närradion. I det andra fallet ska närradiokommitten ta ställning till om friheten i närradion innebär frihet att göra vilka program som helst i närradion.
+ Motorbranschen Nr. 1 1982 Hallå, Hallå, här sänder Radio Motor från den lilla studion på Sturegatan sänder Hans Engström i närradion.

+ SR-P3 den 2 juni 1980 - Nya Linje 19 Reportage om den ettåriga närradion. Av Kjell Höglund.
+ Regeringens proposition 1981/82: 127 om närradioverksamheten
+ Aftonbladet 21 november 1980 Närradion är underbar (insändare) Musikprogram som Radio SUS, Disco 91, SBC och FMAK är helt underbara. Om SAP nu medverkar till att lägga ner närradion har de förlorat en röst - min.
+ Expressen 22 november 1980: Hela Sverige får närradio Närradion räddas.
+ DN 3 december 1980 Kohandel i regeringen: Nordsat byts mot närradion Närradion permanentas samtidigt som debatten om den nordiska TV-satelliten "Nordsat" tonas ned tills vidare.
+ DN 16 januari 1981 (länk saknas) Närradion drivs igenom, 277 stationer på fem år Beslutet innebär ny politisk strid om närradion. Den socialdemokratiska minoriteten reserverar sig bestämt...
+ DN 17 januari 1981 S-reservation mot närradion: Dyrt och stora risker för reklam - det är de viktigaste punkterna i den skarpa kritik som kommitténs båda socialdemokratiska ledamöter riktar mot det borgerliga majoritetsförslaget.
+ DN 18 mars 1981 Kommitté föreslår närradio i varje kommun En närradiosändare i varje kommun kan bli verklighet om..
+ SR-P1-Bandverkstan, sänt den 13 maj 1981 Program om närradion i Stockholm, "Disco eller halleluja?", producerat av Tony Eckart, och medverkan av bl.a. Lasse Lundeberg.
+ Forum (moderat ungdom) Nr. 1 1982 Entusiasterna - finns de kvar? Kritiken mot Sveriges Radio har varit skarp ända sen slutet av 60-talet. I Skåne visade MUF i en undersökning att ungdomar hellre lyssnade på dansk radio än svensk "ungdomsradio".

+ Tisdag 19 november 1984 Radio Motor. Huvud-programledare är Daina Johansson och hon har hjälp av Helen Ågren. Tekniker och musikval: Lennart Stendahl. Komplett inspelning, en timme långt program med många oldies från tidiga 60-talet.

+ Svenska Dagbladet 2 mars 1985 Gott om plats i närradion för fler men intresset större än jag anat, säger f.d. utbildningsminister Jan-Erik Wikström.
+ Öppet Forum i april (?) 1986 Rolf Pettersson i en nattsändning öppnar slussarna för det förhöjda allmänna missnöjet.

+ Radio Fotfolket (95,3MHz) i sept 1988 De ansvariga bakom Socialdemokraternas närradioprogram ansåg sig ha blivit utsatta för en högerpolitisk hetskampanj som bedrevs av de personer som då skötte närradioslingan för 95,3 MHz inför valet 1988. 35min.
+ Testsändning i stereo på 95,3MHz Okänt datum men måste vara på hösten 1986. Vi hör Göran Lindemark (vänster kanal), Lennart Stendahl (mitten) och Lasse Lundeberg (höger). Ibland hörs de också från någon obestämd plats i rummet där det är mycket brus och störningar. 10min.

+ Chic 101 MHz 10 oktober 1987 Björn Moohr kl.1710 - 1757 - 47minuter.
+ Chic 101 MHz 10 oktober 1987 Tomas kl. 2053 - 2140 - 47minuter
+ Bilder från den 5 september 2005, när Chrille och Gagarin satte upp ny sändarutrustning för Järvasändaren på frekvens 91,1 MHz


Programtablåer för Stockholms närradio på 88 MHz i januari 1980   Ett informationsblad från Televerket om närradions sändarfrekvenser:
Fredag:   Lördag: Söndag: Närradion ger lokala sammanslutningar som bedriver ideell, politisk, facklig eller religiös verksamhet möjlighet att sända ljudradioprogram över FM-sändare inom mycket begränsade områden. En parlamentarisk utredning pågår med försöksverksamhet på 15 orter. Televerket tillhandahåller bl.a. särskilda sändare för verksamheten.
06.30 Stockholmskorpen   -  
06.45 Hyresgästföreningen   -  
07.00-08.00 Radio Klara   -  
08.30 Radio Krishna   08.30 Radio Klara 08.30 Radio Klara
09.00-09.30 Moderat ungdom   09.30 Radio Moderat 09.30 Vuxenskolan Ort: Frekvens (MHz) Ungefärlig effekt W ERP
-   09.45 Radio A 09.45 Radio Grön (c) Dalsjöfors 90,3 1
-   10.15 SAMS 10.00 Riksradions ljudteknikerförening Eskilstuna 92,7 1 a)
11.00 Arabisk närradio   11.00 Arabisk närradio 11.00 Samkristen närradio Göteborg, innerstaden 94,9 10
11.45-12.00 Samkristen närradio   11.45 Radio Rörstrand   Jönköping 98,5 10
    12.00 Lusitania/portugisiska 12.15 Internationella förenimngen för invandrarkvinnor Karlstad 92,2 10
12.30 SAMS närradio       Kumla 94,3 1
13.00 Stockholmskorpen   13.00 Radio M-Motor
13.00 Radio Liberal (fp)
Linköping 95,5 10
13.15 SAMS       Malmö, Rosengård och Oxie 90,2 10
14.15-15.00 Stockholms närradioförening     14.00-16.00 Ljudmixarna Mora 94,1 1
15.15 Ljudmixarna   15.00 Riksradions ljudteknikerförening   Piteå 89 10
    16.00 Radio Rörstrand   Sandviken 89,9 1
16.30 Moderata ungdomsförbundet   16.30 Radio SUS   Stockholm, innerstaden 88 20
17.00 Frälsningsarmén     17.00 Nykterhetsrörelsens Samorganisation Stockholm, Järvafältet 91,1 10
17.30 Immigrantinstitutet - kurdiska       Svanö 90,5 1
18.00 Samkristen närradio   18.30 Radio Baptist
18.00 Lusitania/portugisiska Umeå 89,8 1 a)
19.00 Radio VPK   19.00 Stockholms Populärmusikförening 19.00 Religiöst forum Öckerö 94,1 1
19.15 Kommunistisk ungdom       a) = effekten kommer att höjas till 10 W ERP första halvåret 1980
19.30 Radio Maranata   19.30 Ljudmixarna 19.30 Gay radio
20.00 Adventkyrkan      
20.30 Författarcentrum/öst   20.30 Samkristen närradio 20.30 Internationella förenimngen för invandrarkvinnor
21.00 Småhusägarna   21.00 Åsö Discotekniker    
21.15 Astronomiska sällskapet Pleiaderna        
21.30 Radio Klara   21.30 Radio Klara 21.30 Radio Klara  
      22.00 Nya Dimensioner  
22.30 Radio Rörstrand   22.30 Radio Maranata 22.30 Radio Baptist  
23.30 Åsö discotekniker   23.00 Radio Liberal Student 23.30-00.00 Radio Enok  
         

+ Närradio - informationshäfte från Närradionämnden september 1986. Regler och även även lagtexter gällande för närradion.

+ Televerket Radio informerar om närradion i oktober 1986. Foton på Lasse Lundeberg och Bagarn bland annat, och längst bak i foldern från myndigheten en kuriosadetalj: telefonnumret till Martin Loogna,

+ Regeringens proposition 1981/82: 127 om närradioverksamhet

+ BANDVERKSTAN och ALLEMANSRADION var alternativ som lyftes fram i samarbete mellan Sveriges Radio, Socialdemokraterna och Centerpartiet i avsikt att bekämpa tillkomsten av närradion. Starten skedde i Helsingborg men blev senare en del av Sveriges Radios Malmöredaktion, och projektet beskrevs med honnörsord om "medbestämmande" och "yttrandefrihet", och man sade sig vilja "ge allmänheten möjlighet till professionell hjälp för att göra egna radioprogram".
Den som ville göra ett radioprogram kunde med ett brev beskriva sin idé och sända in sitt förslag. Efter granskning på Sveriges Radio kunde förslaget kanske bli godkänt om det bedömdes som bra.
Oftast skedde inspelning av programmen på någon av lokalradions stationer landet runt, och senare kunde det hända att programmet blev sänt av Sveriges Radio.

Från Socialdemokratiskt och Centerpartistiskt håll framhölls under många år att närradion var för dyr och obehövlig, att Allemansradion var ett bättre alternativ.
I en riksdagsmotion som skrevs av Iris Mårtensson (s) tillsammans med Johan A. Olsson (c) framhåller de båda i en anda som är som hämtad från Pravda, att Allemansradion har visat sig vara en positiv åtgärd som rönt stort intresse. Föreningar och organisationer har givits reella möjligheter att utan kostnad via allemansradion framföra sitt budskap, vilket vidgat medlemmarnas intresse för organisationernas verksamhet. Läs mer
Sanningen var istället att försöksverksamheten hade varit orimligt dyr, och upphörde 1986 sedan Sveriges Radios direktion beslutat om nedläggning av projektet.

 
Swedish community radio - läs om och hör på gänget som gjorde myggan närradion till en maktfaktor som skakade om monopolet.
- ickeakademiker togs in och gjorde studentradion stor och populär
- stationen som gav TOP40-format, och smygande högerpolitisk reklam stort utrymme i närradion
- stationen med den stora distorsionen - sände radio om radio
- förde en David-mot-Goliat-kamp som gjorde radions monopol än mer ifrågasatt
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna weBosse Berglund, : Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. radioarkiv@gmail.com